Prejmite 10% popust
AKCIJA; Ob nakupu katerega koli Fimo izdelka prejmeš darilce - promocijsko pakiranje FIMO LEATHER. Akcija velja od 13.5.

Hobby & Art trgovina Pri levčku: slikarski, likovni, ustvarjalni material in pripomočki za izdelavo nakita.

Pišite nam na
levcek@lacaraplus.si
ali pokličite na
041 973 694

Vse o barvicah in katere izbrati

Barvice so poleg flomastrov ena prvih risarskih ljubezni, ki se nadaljuje v odraslost. Risanje je namreč prvo ustvarjanje otrok in je podlaga za vse naslednje likovno izražanje.

Drobni gibi so zelo pomembni za opismenjevanje. Med 8. in 12. mesecem otroci barvico za risanje primejo s celo roko in jo držijo na zgornji tretjini, v 3. letu pa jo primejo le z blazinicami na spodnji tretjini. Takrat že pridejo v poštev navadne barvice.

Ponudba barvic je neverjetna, saj lahko izbirate med tankimi ali debelimi, klasičnimi šestkotnimi, trikotnimi ali okroglimi, pastelnimi, neon, metalik, mavričnimi, akvarelnimi ali vse v enem, izdelanih z ogrodjem iz lesa ali smole, večjih ali manjših pakiranjih.

Otroci in barvanje

Verjetno se spomnite barvic, ki ste jih uporabljali kot otroci – tistih trdih kompletov barvic, ki so bile preveč blede in trde, da bi vas zadovoljile. Kakor koli ste pritisnili, niste mogli dobiti željenega tona, mine so se drobile, ko ste barvice želeli ošiliti, je prišlo na vrsto lomljenje – tako mine kot lesenega ovoja. Danes je drugače, saj lahko že z otroškimi barvicami dosežemo neverjetne učinke, tako kot so jih umetniki sredi tridesetih let prejšnjega stoletja, ko so se pojavili visokokavostni barvni svičniki.

Danes lahko že malce boljšimi navadnimi barvicami dobimo neverjetne učinke, ustvarjamo gladko gradiacijo ali prehode. To je mogoče enostavno narediti s plastenjem, »poliranjem« ali s pomočjo topil, mešalnih markerjev in celo otroškega olja (o tem mogoče kdaj drugič).

Ali lahko barvice mešamo med sabo?

Pri barvicah najpogosteje prehode oz. gradiacijo dosežemo s pritiskom mine ob podlago. Nove odtenke in tone pa ustvarjamo s plastenjem barv (željeni odtenek ustvarimo tako, da eno plast barvic prebarvamo z drugo). Barvic tako žal ne moremo mešati med sabo neposredno (kot lahko s tekočo akrilno barvo ali s pomočjo vode), temveč le s plastenjem, česar se je potrebno navaditi. Da bi nam olajšali delo, pa so barvni svinčniki na voljo v široki paleti barv, s katerimi lažje ustvarimo željene odtenke.

Komu so barvice namenjene?

Ob nakupu barvic se najprej vprašamo, ali jih potrebujemo za šolo, vrtec, ali studijsko – umetniško rabo. Če proračun dopušča, je vedno pametneje dati prednost umetniškim svinčnikom. Resda stanejo več, a vsebujejo večji delež pigmenta, ki posledično daje bogatejše in drznejše barve. Umetniške barvice so tudi bolj svetlobno obstojne in običajno mehkejše, kar olajša uporabo in mešanje.

Trde ali mehke?

Mnogi imajo raje mehke barvice, ker se zlahka nanašajo in se dobro mešajo. Nekateri mehki barvni svinčniki so gladki in kremasti, drugi pa so lahko drobljivi in ​​zrnati. Večina umetniških barvic je mehkejša, kar je deloma tudi zato, ker vsebujejo manj veziva in polnila ter več pigmenta, kar ima za posledico bolj kontrastne barve. Ena največjih pomanjkljivost mehkih barvic je, da so mine krhke (več pigmenta, manj veziva), da je poraba mine večja, kar pomeni, da jih bo treba pogosteje šiliti, da težje ustvarimo tanke linije.

Trde barvice imajo tudi prednost. Možno jih je ošiliti »na fino«, kar omogoča tanke, ostre sledi. Mina se ne drobi, kar omogoča fine linije, ki so primerne za bolj natančna umetniška dela in določene teksture (kot so lasje in krzno).

Nekateri bodo uživali v mehkih barvicah, s katerimi gladko in enostavno nanesejo živahne barve. Drugi imajo raje trde barvice, ki se ne bodo drobile, ki jih je mogoče ošiliti »v piko« in bodo lahko naredili posebne teksture.

Katere barvice za otroke torej izbrati?

Kar se tiče profesionalnih barvic, ponavadi odločitev ni težka, saj izbira ni prav obsežna. Pogosto se je težko odločiti med osnovnimi barvicami, saj je ponudbe na pretek. Pri levčku ponujamo zelo pestro izbiro barvic. Najbolj pa smo med osnovnimi modeli ponosni na blagovno znamko Carioca, saj predstavlja odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Pod drobnogled smo vzeli liniji Tita Maxi in Colored Maxi. Obe vrsti barvic so po obliki trikotne in "debele", z debelejšo mino (Tita Maxi= 4 mm, Colored Maxi = 5 mm), razlika je le v ovoju, saj je mina v barvicah Tita obdana v ohišje iz sintetičnih smol, mina v barvicah Colored Maxi pa v lakiran les.

Barvice TITA MAXI

Barvice Tita Maxi so primerne za šolsko uporabo, saj so barvice na občutek oljnate in bolj suhe, zato je pri barvanju z njimi treba malce bolj pritiskati. Odtenki barv so naravni, barve pa se med seboj lepše plastijo. Barvice so debelejše, po obliki trikotne in z držalom iz smole, kar omogoča bolj enakomerno šiljenje brez zatikanja in lomljenja, čeprav imate malce slabši šilček.

Barvice COLORED MAXI

Barvice Colored Maxi so primernejše za uporabo v vrtcih, saj so po občutku bolj voščene. Tako je z njimi treba manj pritiskati, saj barva takoj pušča intenzivno barvno sled. Odtenki barv so na občutek malce umetni, v primerjavi s Tito pa Tita omogoča boljše plastenje. Držalo je prijetno na otip, saj je narejeno iz lakiranega lesa, barvice pa so debelejše trikotne oblike. Prednost teh barvic je, da imajo na koncu lesenega držala prostorček, kamor vpišete ime otroka.

Barvice metalic in Black Edition so samostojna zgodba, saj so izredno pokrivne in najlepši učinek dosežejo na črnih papirjih večje gramature, z rahlo zrnasto in mat površino.

 

Za najbolj zgodnje risarske korake priporočamo uporabo Jumbo Baby barvic 3 v 1, ki so uporabne kot voščenke, barvice ali akvarelne barvice. Priložen imajo namenski šilček, uporabljajo jih lahko tako na steklu kot na papirju in ostalih površinah, barvice se s površin z lahkoto sperejo z vodo, minica je izjemno gladka in mehka. Ker je barvica kratka in debela, njeno ohišje pa na otip prijetno gladko, je kot nalašč za otroške roke.

Še malo o vrstah barvic

Obstajajo tri glavne vrste barvic:

  • na osnovi voska,
  • na oljni osnovi,
  • vodotopne (akvarelne) barvice.

Brez skrbi. Vse tri vrste barvic lahko uporabljate na isti risbi. Ni tako kot olje in akril, ki se ne mešata, zato vam ni treba skrbeti, da bi se zavezali določeni blagovni znamki ali vrsti svinčnika.

Barvice na osnovi voska

Najbolj pogoste so barvice na osnovi voska, ki daje svinčniku gladko teksturo, kar omogoča pigmentu, da se enakomerno nanaša na površino. Vosek omogoča barvni sledi, da se oprime površine ali drugih plasti barvic, kar pomeni, da lahko nanesete več plasti, ne da bi vam bilo treba skrbeti za razmazanost ali oprijem, kar je pogosta težava pri pastelih.

Barvice na osnovi voska so na voljo v široki barvni paleti: od tistih šolskih, do studijskih, namenjenih profesionalcem. Ker so tovrstne barvice najbolj pogoste, boste najlažje našli določen komplet, ki bo ustrezal vašim zahtevam glede cene, kakovosti in pokrivnosti.

Pri barvicah slabše kvalitete boste lahko opazili morebitno slabost svinčnikov na osnovi voska. Naravni oksidacijski proces voska namreč povzroči, da se vosek dvigne na površino, kar zaznamo kot bledo meglico na površini risbe.

Barvice na oljni osnovi

Barvni svinčniki na oljni osnovi uporabljajo olje, da vežejo pigment, ki ga enakomerno porazdelijo po površini (vendar še vedno vsebujejo nekaj voska). V primerjavi z barvicami na osnovi voska jih lažje razmažemo in težje zbrišemo. Ponavadi so barvice dražje in imajo omejeno barvno paleto. Kljub praviloma višji ceni, barvice na oljni osnovi same po sebi niso boljše ali slabše od tistih na osnovi voska, so pa praviloma bolje svetlobno obstojne.

Da voščena ali oljna osnova ni bistvenega pomena dokazuje dejstvo, da večina proizvajalcev ne poudarja na kateri osnovi so njihovi svinčniki.

Če bi jih radi preizkusili, so Polychromos Faber-Castell ene najbolj popularnih barvic na oljni osnovi, predvsem zaradi konkurenčne cene in širokim barvnim naborom.

Vodotopne – akvarelne barvice

Če med voščenimi in oljnimi barvicami ni bistvene razlike, pa to ne velja za akvarelne barvice. Uporabljamo jih lahko suhe, vendar pa vezivo omogoča, da se pigmenti razlijejo ob stiku z vodo.

Vodotopne barvice so pravzaprav suhe akvarelne barve v lesenem ovoju v obliki svinčnika.

To pomeni, da z njimi lahko ustvarjate tako, da jih v kombinaciji s čopičem ali gobico in vodo mešate med sabo in ustvarjate prelive. Druge učinke dosežemo tudi z risanjem na moker papir ali predhodno potopitvijo konice barvice v vodo (ustvarjanje zelo mehkih potez).

Mnogi umetniki jih uporabljajo tudi v kombinaciji z običajnimi akvareli, z navadnimi barvicami, flomastri, linerji ali markerji.

Če jih želite preizkusiti, so akvarelne barvice Carioca Aquarell odlična izbira in se lahko kosajo z vstopnim modelom Faber-Castell Grip. Če proračun dopušča, pa so akvarelni svinčniki Faber-Castell Goldfaber Aqua ali Koh-i-Noor Mondeluz odlična izbira glede na razmerje kakovost-cena.

Pika na i

Omenili smo že, da niso vse barvice enako svetlobno obstojne. To pomeni, da risba sčasoma zbledi, zmanjša se kontrast, vosek se lahko izloči iz barvne sledi, zato lahko postane motna.... V kolikor želimo izdelek trajno ohraniti, to lahko naredimo s fiksativom oziroma utrjevalcem za svinčnike. Najdemo ga v obliki spreja. Namen fiksativa ni le ohranjanje barv, temveč ustvari prijeten sijaj, poveča kontrast slike in omogoča UV obstojnost.

Ali vam je všeč večja intenzivnost barv po nanosu utrjevalca pa boste morali ugotoviti sami, zagotovo pa bomo o tem pisali v enem od naših naslednjih prispevkov.

Zakaj je dobro kupovati PRI LEVČKU

© 2014 - 2021 PriLevcku.si. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne trgovine Degriz