Prejmite 10% popust
AKCIJA; Ob nakupu katerega koli Fimo izdelka prejmeš darilce - promocijsko pakiranje FIMO LEATHER. Akcija velja od 13.5.

Hobby & Art trgovina Pri levčku: slikarski, likovni, ustvarjalni material in pripomočki za izdelavo nakita.

Pišite nam na
levcek@lacaraplus.si
ali pokličite na
041 973 694

DELAVNICA Maribor: Izdelava rož iz krep papirja

Naučili se bomo izdelati različne oblike in vrste papirnatega cvetja: marjetica, vrtnica, rumena narcisa, tulipan….

Izdelano cvetje bomo speli ali zavezali v šopek, z njim dekorirali predmete in pokazali, kako si s papirnato dekoracijo popestrimo rojstnodnevno praznovanje, polepšamo darila in popestrimo naš dom.

Rože iz papirja bomo izdelovali iz krep papirja, papirnatih dodatkov, lepila, s pomočjo žičnatih opor, z uporabo različnega orodja in pripomočkov. Veščine, ki jih bomo osvojili: prepogibanje, svaljkanje, raztezanje, gubanje, kodranje, nabiranje, rezanje, zarezovanje...

KDAJ: 13. 5. 2022
URA: 16:30 - 18:30
KJE: Ustvarjalna trgovina Pri levčku - Mercator Center Tabor - Maribor
DODATNE informacije: 02 292 6102
PRIJAVE: trgovina-mb@lacaraplus.si

Slovenska tradicija in izročilo

Veščina izdelovanja rož iz papirja je bila povezana z navadami krašenja ob praznikih, pomembnejših dogodkih (poroke, pogrebi, zakramenti, rojstni dnevi), šegah (pustovanje), življenjskih jubilejih (abraham) ter cerkvenih praznikih (velikonočno praznovanje, božič, birma).

Najpogosteje so oblikovali papirnate rože v šopke, ki so jih na primer nosili ženini in neveste ter svatje ali pa vojaški naborniki. Papirnate rože so spletli v vence ali kite, ob cerkvenih praznikih pa so krasili notranjost in zunanjost cerkva, kapelic ter drugih sakralnih znamenj. V domovih so bile z njimi okrašene svete podobe in bogkov kot. Spletali so tudi nagrobne vence, in sicer v kombinaciji z naravnim cvetjem.

Izdelava papirnatega cvetja ima na Slovenskem bogato tradicijo. Pri nas se je pojavilo v prvi polovici 19. stoletja, ko se je posnemanje pravega cvetja pokazalo kot nuja, saj je zaradi naravne vegetacije ob različnih letnih časih primanjkovalo naravnega rastlinja in cvetlic.

V slovenskem prostoru so se tehnike izdelovanja papirnatih rož najprej pojavile v mestih, kasneje so se iz mest preselile na podeželje, kjer se je tradicija ohranjala do danes. V 20. stoletju je bilo izdelovanje papirnatega cvetja zelo cenjeno kot obrtniško delo in za mnoge kot edini vir dohodka, kasneje pa se je ohranilo le še kot ljudsko izročilo.

DELAVNICA:
KDAJ: 13. 5. 2022
URA: 16:30 - 18:30
KJE: Ustvarjalna trgovina Pri levčku - Mercator Center Tabor - Maribor
DODATNE informacije: 02 292 6102
PRIJAVE: trgovina-mb@lacaraplus.si

 

Zakaj je dobro kupovati PRI LEVČKU

© 2014 - 2021 PriLevcku.si. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne trgovine Degriz